GÜNÜN MAÇLARI

KULÜP BAŞKANLARIMIZ, SPORCULARIMIZ VE TARAFTARLARIMIZ... AMAN DİKKAT!

Sporda Şiddet Tasarısı yasalaştı
Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine yönelik tasarı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, yasalaştı.
 - Şike ve teşvik suçu işleyenlere 5 ile 12 yıl arasında hapis, 20 bin lira para cezası verilecek. Şike ve teşvik primini ihbar edenlere ise herhangi bir ceza verilmeyecek.
 - Kötü söz ve davranışlarda bulunanlara 15 günden az olmamak üzere adli para cezası verilecek. Din, dil, ırk, mezhep ayrımı içeren tezahürat yapanlar 2 yıl hapis yatacak.
 - Şiddeti teşvik eden açıklamalar yapanlara 5 ile 50 bin TL arasında; bu açıklamaları yayımlayan basın ve yayın organına ise 100 ile 500 bin TL arasında ceza kesilecek.
 - Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine yönelik tasarı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek, yasalaştı. Şike ve teşvik primine ağır cezalar verilecek. Maçtan önce şike ve teşvik pirimini ihbar edene ise ceza verilmeyecek. Hakaret eden taraftarlara, şikayet şartı aranmaksızın adli para cezası verilecek. Alkol, uyuşturucu ya da uyarıcı madde etkisi altında olduğu açıkça anlaşılan kişi spor alanlarına alınmayacak. Maç günü görevde olmayan kolluk görevlileri, ücret karşılığı maçlarda görevlendirilebilecek. Yeni yasanın detayları şu şekilde...
 - Kanuna göre, ev sahibi spor kulüpleri, spor alanlarında sağlık ve güvenliğe kadar ilgili spor federasyonları ve uluslararası spor federasyonlarınca belirlenen önlemleri almakla yükümlü olacak.
 ‘Taraftardan sorumlu yönetici’ olacak.
*Özel güvenlik görevlileri ateşli silah taşıyamayacak. Spor kulüpleri, yönetim kurulu üyeleri arasından bir veya birkaç kişiyi, taraftardan sorumlu kulüp temsilcisi olarak belirleyecek.
*Spor müsabakalarında, müsabaka alanının çevresinde bulunan ve insan hayatı açısından tehlike oluşturabilecek yerlerde müsabakaların seyredilmemesi için il veya ilçe spor güvenlik kurulları gerekli önlemleri alacak.
KİM NE KADAR CEZA ALACAK?
Şikecilere 5 Yıldan 12 Yıla Kadar Hapis
Şike ve teşvik primine ağır cezalar getiriliyor. Bir spor müsabakasının sonucunu etkilemek amacıyla, bir başkasına kazanç veya menfaat temin eden kişi 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Kendisine menfaat temin edilen kişi de bu suçtan dolayı aynı oranda şüpheli olarak cezalandırılacak. Şikeye katkıda bulunan kişiler de aynı cezaya mahkum edilecek.
İhbar edene ceza yok
Maçtan önce şike ve teşvik primini ihbar edene ceza verilmeyecek. Suçun; kamu görevinin sağladığı güven veya nüfuzun kötüye kullanılması suretiyle, spor kulübünün yönetim kurulu başkan veya üyelerince, örgüt faaliyeti çerçevesinde, bahis oyunlarının sonuçlarını etkilemek amacıyla işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılacak.

Tahrik edici demece...
Spor müsabakalarının güvenlik veya düzenini bozabilecek ya da sporda şiddeti teşvik edecek şekilde basın ve yayın yoluyla açıklamada bulunan kişilere 5 bin TL’den 50 bin TL’ye kadar idari para cezası verilecek.
Demeci yayınlayana...
Şiddeti teşvik edecek açıklamaları yayımlayan basın ve yayın organı işleticisine 100 bin TL’den 500 bin TL’ye kadar idari para cezası verilecek. Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) görevlendireceği asliye ve ağır ceza mahkemeleri bu suçlara bakacak.
Bıçakla gelene 1 Yıl Hapis
Kesici, ezici, bereleyici veya delici aletler ile patlayıcı, parlayıcı, yanıcı veya yakıcı maddeleri spor alanlarına sokan kişi, 3 aydan 1 yıla kadar hapis; müsabaka düzenini bozabilecek veya çevreyi kirletebilecek nitelikte her türlü maddeyi sokan kişi ise 20 günden az olmamak üzere adli para cezasına mahkum edilecek.
Temin edene 5 yıl Hapis
Bu alet veya maddeleri seyircilere vermek amacıyla spor alanına sokan veya spor alanında seyircilere temin eden kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
Sahaya girene 1 Yıl Hapis
Maç için seyirci kabulüne başlanmasından tahliyesine kadarki zaman içinde yetkisiz olarak müsabaka alanına, soyunma odalarına, odaların koridorlarına, sporcu çıkış tünellerine giren kişiye, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek. Müsabakalarda meydana gelen zararların tazmini konusunda zarar veren kişiler ve onların taraftarı olduğu spor kulübü de sorumlu olacak.
HİÇBİR SUÇ CEZASIZ KALMAYACAK
Sahaya rakı şişesi atanlar, 6 ay maçlara girmekten men, bin 750 lira para cezası almıştı. Yeni yasayla ceza çok daha ağır olacak.
Çevre güvenliğini tehdit ederek yolculuk eden taraftarların maça girmelerine izin verilmeyecek.
Sahaya yabancı madde atarak hakemi veya bir başkasını yaralayan şahıs, artık hapis cezası bile alabilecek.