GÜNÜN MAÇLARI

GENÇLİK VE SPOR BAKANI SUAT KILIÇ: "BİRLİKTE KÖPRÜLER KURALIM"

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul'un 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylığıyla ilgili sloganı açıkladı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu'nun incelemeleri kapsamında Conrad Otel'de düzenlenen toplantıda, Türk ve yabancı basın mensuplarına sunum yapan Bakan Kılıç, ‘İstanbul 2020’nin sloganın ''Bridge Together (Birlikte Köprüler Kuralım)'' olacağını söyledi.

İstanbul 2020’nin köprüler kurmayı vaat ettiğini belirten Bakan Kılıç, şöyle konuştu:

''Biz ısrarla şunu söylüyoruz; İstanbul doğu ile batı, Avrupa ile Asya, medeniyetler, kültürler, inançlar arasında köprüdür. Bilinen 10 bin yıllık tarihiyle İstanbul bütün farklılıklar arasındaki en önemli medeniyet köprüsüdür. İstanbul geçmiş ve gelecek arasındaki en kuvvetli köprüdür. İstanbul 2020'nin 'Bridge Together' sloganıyla birlikte sadece Türk halkına ve Türkiye'ye değil, olimpik değerlere önem veren bütün insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. İstanbul 2020'nin olimpik değerlerin temsil ettiği dostluk, barış, kardeşlik, sevgi, uzlaşı ve hoşgörü iklimine önemli katkılar sağlamasını Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan adına bir kez daha temenni ediyorum.''

İstanbul'un bütün zenginlikleriyle başka hiçbir yerde bulunamayacak bir olimpiyat zenginliğini insanlığın hizmetine sunacağını ifade eden Bakan Kılıç, ''İstanbul, arkasındaki güçlü kamuoyu, sivil toplum kuruluşu, finans sektörü ve sponsorluklar, kamu kurumları ve hükümet desteğiyle vadettiği her şeyi en kısa süre içerisinde yerine getirebilecek en görkemli şehirdir'' dedi.

“Bütün Sektörler Dayanışma Halinde”

İstanbul'daki incelemelerinin ikinci gününü geçiren IOC Değerlendirme Komisyonu'na Türk misafirperverliğini en uygun şekilde gösterme çabasında olduklarını belirten Bakan Kılıç, ''İstanbul'un çok tarifsiz bir olimpiyat heyecanı var. Daha önce de adaylıklarımız var ama meşaleyi önceki dönemlerimizde İstanbul'a getirmeyi başaramamıştık. Bu kez geçmişten de büyük dersler alarak İstanbul'u her yönüyle olimpiyatlara en iyi hazırlıkla taşıma çabasını ortaya koyuyoruz. Bu anlamda Türkiye'de bütün sektörler dayanışma halinde'' diye konuştu.

İstanbul'un arkasında çok büyük desteklerin olduğunun altını çizen Bakan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İstanbul tarihinin en büyük hükümet desteğini arkasına almış durumda. 13 Ağustos 2011 tarihindeki ilk başvuru dilekçemiz Olimpiyatevi'nde imzalandı ve başvurunun altında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası var. O günden bu yana Sayın Başbakan İstanbul'un bir olimpiyat kenti olması yönünde gereken bütün destek garantilerini ortaya koydu. İstanbul'un olimpiyat kenti olması için yapılması gereken bütün hazırlıklara bizzat liderlik etti. Sayın Başbakan'ın bulunamadığı durumlarda hükümet adına Gençlik ve Spor Bakanı olarak ben liderlik ettim ve bundan sonra böyle devam edeceğiz.''

Adaylık konusunda İstanbul'un arkasında çok güçlü bir medya desteğinin de olduğunu vurgulayan Bakan Kılıç, ''Türk medyasında İstanbul'un adaylığı konusunda en ufak bir aykırı ses yok. Türk medyasında yüksek bir arzunun olduğuna tanıklık ediyoruz'' ifadelerini kullandı.

“İstanbul Muhteşem Bir Ev Sahipliği Yapmayı Garanti Ediyor”

Bakan Kılıç, İstanbul'un 2020'de muhteşem bir olimpiyat yapmayı vaat ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

“İstanbul 2020'de iyi bir olimpiyat yapmayı vadetmiyor, İstanbul 2020'de muhteşem bir olimpiyat ve paralimpik oyunlarına ev sahipliği yapmayı garanti ediyor. O anlamda adaylık dosyamızın altında Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın, yasal güvenceleri oluşturmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanının, bakan olarak şahsımın, İstanbul Valisinin, Büyükşehir Belediye Başkanının imzaları var. Ayrıca değişik sektörlerde yapılması gereken düzenlemeleri hazırlamak üzere 20'ye yakın bakanımızın kendi alanlarıyla ilgili olarak İstanbul'un olimpiyat oyunlarına tarifsiz ve sınırsız kesin, net bir desteği var.”

“Her zamandan daha fazla hak ediyor”

İstanbul’u ‘fantastik’ bir kent olarak nitelendiren Bakan Kılıç, İstanbul’un bilinen tarihinin 10 bin yıldan eski olduğunu hatırlatarak, “İstanbul bütün kültürlerin, medeniyetlerin, inançların kenti durumunda. Bu kadar gizemli, tarihi ve genç nüfus yapısıyla da her türlü dinamizmi bünyesinde barındıran bir şehir olarak İstanbul, olimpiyatları bugün her zaman olduğundan daha fazla hak ediyor diye düşünüyoruz” diye konuştu.

İstanbul'un taahhüt ettiği bütün unsurların gerekliliğini harfiyen yerine getirme kararlılığını apaçık ortaya koyduğunu vurgulayan Bakan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“IOC ailesi tercihini İstanbul'dan yana kullandığı takdirde, İstanbul ile ilgili tercihleri nedeniyle kendilerini asla pişman etmeyeceğiz. Üzülmelerine asla fırsat vermeyeceğiz. Taahhütlerimizin gecikmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu olmayacak. Finansman modeli, tesisleşme, arsaların temini, imar planları, inşaat süreçlerinin hızla tamamlanması ve oyunların en önemli unsuru olan insan organizasyonun sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi için gereken bütün hazırlıklarımızı yapmış bulunmaktayız.”

İstanbul'un yaklaşık 19 milyar dolarlık bir olimpiyat ve paralimpik oyunları organizasyonu geçekleştirmeyi taahhüt ettiğini dile getiren Bakan Kılıç, üçüncü havalimanı, üçüncü Boğaz Köprüsü ve Marmaray gibi İstanbul'da yapımı devam eden ve başlanması planlanan önemli projeler hakkında da bilgiler sundu.

İstanbul'un En Büyük Şansı Başbakan Erdoğan

İstanbul'un en büyük şansının kentin bir süre belediye başkanlığını da yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu ifade eden Bakan Kılıç, “Sayın Başbakan, büyükşehir belediye başkanı olarak da İstanbul'u bir olimpiyat kenti yapma arzusunu ve heyecanını hissetmiştir. Bugün Başbakan sıfatıyla eski belediye başkanı olduğu, sevdalısı, aşık olduğu kente olimpiyatları kazandırmak üzere gereken her türlü desteği ilgili kurumlara tartışmasız biçimde vermektedir” dedi.

Olimpiyat Adaylığına Destek Yüzde 83

İstanbulluların olimpiyat adaylığına desteğiyle ilgili bilgileri de paylaşan Bakan Kılıç, “İstanbul halkının olimpiyat ve paralimpik oyunlara destek oranı yüzde 83, Türk halkının tamamının destek oranı yüzde 76. Bu oranların bu aşamada oldukça sağlıklı ve iyi oranlar olduğu kanaatini taşıyorum” ifadelerini kullandı.

İstanbul'un resmi nüfusunun 11 milyon olduğunu dile getiren Bakan Kılıç, “İstanbul nüfusunun yüzde 50'si 25 yaşın altında. Yani İstanbul'da olimpiyatlar için büyük heyecan duyan 5 milyonun üzerinde genç var ki onların yaşı 25'ten daha genç. Bunu çok önemli bir kazanım olarak değerlendiriyorum” diye konuştu.

“2013 yılında 718 Spor Tesisinin İnşaatını Gerçekleştireceğiz”

Bakan Suat Kılıç, İstanbul'un olimpiyat adaylığıyla gençlerin spor süreçlerine dahil edilmesini sağlamak için yatırımlara büyük bir hız verdiklerini kaydederek, “Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak 2013 yılında Türkiye genelinde 718 spor tesisinin inşaatını gerçekleştireceğiz. Bu anlamda spora yatırdığımız bütçeyi bir hayli arttırmış bulunuyoruz. Ayrıca 12 kentimizi olimpiyatlara sporcu hazırlama merkezine dönüştürüyoruz” bilgisini verdi.

İstanbul 2020’nin Müslüman ülkeler ile diğer ülkeler arasında nasıl bir köprü görevi göreceği şeklindeki soruya Bakan Kılıç, ''Türk halkının Müslüman kimliğini bu süreçte çok ön planda tutmayı arzu etmedik. Çünkü olimpiyat dil, din, ırk, renk, cinsiyet ve coğrafya ayrımı gözetmeksizin evrenin bütün gençlerini kaynaştırmayı ve kardeş kılmayı hedefleyen bir değerler bütünüdür. Bu anlamda Müslüman Türk gençlerin, dünyanın dört bir tarafından gelecek olan gençlerle İstanbul'da çok güzel kaynaşmalarına tanıklık edeceğine inanıyoruz” diye cevap verdi.

Bakan Kılıç, olimpiyatların ilk branşlarından olan güreşin olimpik bir branş olarak devam etmesini arzu ettiklerini de sözlerine ekledi.