YARALANMADAN KORUYAN ETKİLİ YÖNTEMLER

Yapılacak sportif faaliyete hem fiziksel hem de zihinsel olarak eksiksiz hazırlık yapılması birçok muhtemel spor yaralanmasını engeller. Aşırı kullanım yaralanmalarının önüne geçmek, antrenman programını doğru hazırlamakla mümkündür.
AŞIRI KULLANIM YARALANMALARI
Günlük yaşamımızda, gerek işimiz sırasında, gerekse spor aktiviteleri, antrenmanlar sırasında maruz kaldığımız fiziksel zorlanma ve stresler fark etmediğimiz ancak vücudumuzda biriken bir takım hasarlara yol açarlar. Bu hasarla, vücudumuza yeterli dinlenme zamanı ve iyileşme ortamı hazırladığımız takdirde, bireyler arasında, kişinin fiziksel yapı ve limitleriyle orantılı belli bir sınıra kadar kolaylıkla iyileşebilmektedir. Ancak bu basit kurala uyulmadığında “aşırı kullanım yaralanmaları” olarak tanımlayabileceğimiz sakatlıklarla karşılaşmamız kaçınılmaz olur.
BİLİNÇSİZ SPOR
Ayrıca, yeterli bir kondisyon düzeyine sahip olmaksızın sadece hafta sonlarına sıkıştırılmış yoğun ve bilinçsizce spor yapılması da yaralanmalar açısından çok uygun bir zemin oluşturmaktadır.

Aşağıda belirtilen basit önlemlere dikkat edilmesi de yaralanmalardan korunmada son derece etkilidir.
  • Yapılan spora uygun kıyafet ve koruyucuların kullanılması, (doğru seçilmiş ayakkabı kask, eldiven, güneş gözlüğü, koruyucu gözlük, spor dalına göre gerekebilen katmanlar halinde kullanılan giysiler gibi )
  • Konulmuş kuralların anlaşılması ve titizlikle uygulanması. Unutmamak gerekir ki hiçbir kural sebepsiz değildir ve mutlaka o konuyla ilgili ciddi bir sorun yaşanmış, sizinde bu sorunu yaşamamanız için belirtilen kural konmuştur.
  • Özellikle hızlı ve dinamik hareketlerin gerektiği futbol yada basketbol gibi sporlarda önce yavaş bir şekilde ısınılması
  • Yaptığınız sporda kullanılan, tenis raketi, golf sopası, pinpon raketi gibi ekipmanların, size uygun olan doğru boylarını seçmek, bu sporlarda eğitmen ve antrenörlerden doğru teknikler konusunda bilgilendirilmek,
  • Vücudunuzu dinleyin, ağrı üstesinden gelinmesi gereken bir engel değil, yaralanma hakkında ciddi bir uyarıcıdır. Ağrınız olduğunda durun ya da aktivitenizi, ağrılarınız geçene kadar yavaşlatın. Limitlerinizi bilin ve bu sınırlara mutlaka uyun
  • Antrenman olmaksızın spora hazırlıksız başlamayın, yaptığınız spor için uygun antrenman tekniklerini öğrenin.
  • Genel vücut kondisyonu için kros koşusu faydalıdır. Aynı zamanda spora spesifik kaslarda dinlenmeyi de sağlar. Ayrıca kros koşu sıkıntı ve ruhsal tükenmişlik hissini önleyecektir.
 
  Ortopedi ve Travmatoloji  Bölümü, Doç. Dr. Feridun Çilli